Ženska narodna nošnja


Zenska narodna nošnja znatno je kompleksnija od muške, no kao i muška, razlikovala se po prigodi spremanja, godišnjem dobu, imovinskom stanju, starosnoj dobi , ali i bračnom statusu. Naime postojala je razlika između neudane (cure) i udane žene (snaše). Neudane djevojke nosile su pletenice, a snaše su nosile zlatare(po tome su se rapoznavalo koja je udana a koja neudana), snaše u starijoj dobi nosile su marame.

Svečana nošnja: Svečana nošnja ukrašena je zlatom, svilom, vulom, šlingom, necanjem, katorima (motivima), itd.Cure su nosile pletenice ukrašene cvijećem i dukatima, a snaše zlatare i marame. Nosili su se dukati, marame na vrat, oplaćak ili oplečić, pregač, 3 podsuknje (krilca) i na to svečana rubina(sve ukupno 4), tkanica i na nogama čarape, sandale, štiflete(vrsta čizmica, na malu petu u visini gležnja, vezale su se unakrsno šnjiračima), opanci, počne ili papuće, sve zavisi od vremena i prigode u kojoj se nosila nošnja. Na rukama su nosile šticne.
Zimi znatne razlike u spremanju nije bilo, na svu nošnju koja je navedena nosili su se kožušci, veliki kožui, debele marame, reklje, svilene i plišane jakne.

Radna nošnja: Cure su nosile pletenice i ponekad marame(zavisi od godišnjeg doba), a snaše marame. Nošnja se sastojala od 3 rubine(2 podsuknje i rubina), oplečića, marame na vrat, tkanice, pregača, na nogama papuče ili opanci.
Zimi su nosile reklje, štrikane veste,kozui, aljine(radne), kabanice. Na nogama čarape debele, fusekle, obojci.