O nama


Organizirano djelovanje folklornog društva u Šiškovcima počinje oko 1935.g. kada je društvo nastupilo na smotri folklora u Vinkovcima. Slijedili su nastupi na smotrama u Babinoj Gredi, Privlaci, Njemcima i Županji,a 1939.g. na poziv učitelja Adama Ace Jemrića – Keljina društvo je nastupalo u Petrovaradinu. Iz tog vremena imamo i dvije vrlo lijepe slike svirača.

Društvo je djelovalo sve do Drugog svijetskog rata kada je došlo do stanke, a nakon rata nastavljeno je sa radom slabijeg intenziteta.
1.veljače 1972.g. društvo je osnovano pod nazivom „Društvo ogranak seljačke sloge“, a 1973. je registrirano. Na skupštini društva 16.3.1974. g. društvo je promjenilo ime u Amatersko folklorno društvo „Slavko Janković“.

kud_slavko_jankovic_siskovci_logoSlavko Janković volio je Šiškovce, po majci je bio iz Šiškovaca (Jemrić – Keljin). Tadašnji stariji članovi društva bili su njegovi suvremenici i sjećaju se brojinih sijela koje je Slavko organizirao u selu kada je dolazio na „ferije preko leta kod svog bać Andrije – Keljinog“, pa su iz poštovanja društvu dali njegovo ime.slavko_jankovic
Društvo je sudjelovalo na gotovo svim smotrama folklora i priredbama koje su se održavale u Slavoniji, a 1974.je bilo i na Zagrebačkoj smotri folklora. Svirači iz tog vremena bili su u Americi na Festivalu Američkog folklora za što su dobili pismo zahvale od Smitsonovog instituta za impesivno i uspješno sudjelovanje na Festivalu američkog folklora „Stari običaji u novom svijetu“.
Društvo djeluje do 1981.g. kada dolazi do duže stanke u radu.
Na inicijativu Mate Toldija društvo je obnovilo rad u lipnju 1996.g. i od tada radi bez prekida. Redovno sudjeluje na: „Vinkovačkim jesenima“, “Đakovačkim vezovima”, “Šokačkom sijelu“ u Županji,“Žetvenim svečanostima“ u Cerni, „Večerima dr. Matije Bačića“ u Babinoj Gredi i mnogim drugim priredbama širom slavonije, ali i cijele Hrvatske.
2009. godine društvo ponovno sudjeluje na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu.
2009. društvo sudjeluje na Folklornoj manifestaciji – „Mostovi“ u Makedoniji. Osim Makedonije društvo je sudjelovalo i na smotrama folklora u BiH (Gradačac, Derventa).

Društvo djeluje u folklornoj, tamburaškoj te dramskoj sekciji, broji 40-ak članova.

Društvo danas nastupa na raznim smotrama folklora diljem Lijepe Naše, na prelima, sijelima, smotrama pjevačkih skupina, humanitarnim koncertima, s ciljem očuvanja izvornoga zavičajnoga kulturnoga blaga kao što su tradicijski plesovi, pjesme pučkog i sakralnog sadržaja, običaji vezani uz život slavonskog težaka, seljaka… Na folklornim večerima u Vinkovcima svojom su kvalitetom 2008. godine izborili deveto (9.), a 2009. godine peto (5.) mjesto u konkurenciji sa više od šezdeset kulturno-umjetničkih društava sa područja Vukovarsko-srijemske županije, dok 2013. osvaja 1. mjesto kao najbolje kompletno predstavljeno društvo. Na osnovu nastupa 52 KUD-a tijekom 6 dana, Izbornički tim u sastavu mr.sc. Ljubica Gligorević i Aleksandar Nović za skupinu koja je najbolje dočarala izvornost pjesme, plesa, običaja, nošnje, kao i prikaza skladnosti proglasio je Kulturno-umjetničko društvo Slavko Janković iz Šiškovaca koji je na najbolji način prikazao sve bogatstvo tradicijske kulture svog mjesta.

KUD Slavko Jankovic Siskovci 2014.