NAJAVA – Smotra svatovskih običaja i napjeva – DANI SLAVKA JANKOVIĆA


U Šiškovcima će se od 03. do 04. rujna 2016. godine, po prvi održati Smotra svatovskih običaja i napjeva – DANI SLAVKA JANKOVIĆA.
Smotra je posvećena dr. Slavku Jankoviću (po kojemu naš KUD i nosi ime), te njegovom etnomuzikološkom radu.
Slavko Janković je uglazbio SVATOVAC i sakupio preko 20.000 deseteraca.

Slavko je deseterce počeo zapisivati baš u Šiškovcima
Po majci je bio iz Šiškovaca, Jemrić – Keljin, a po ocu iz Gundinaca. Kada je dolazio u Šiškovce kod svog ujaka uključivao se u život Šiškovčana, oblačio bratićeve rubine (bratić je bio na ratištu 1. svjetskog rata) i išao igrati kolo s ostalom Šiškovačkom mladeži, tada je primijetio kako cure razmjenjuju neke papiriće: “Primijetio sam da skoro svaka djevojka ima nekakve listove iz neispisanih školskih teka, pune tih pjesmica. Osobito počimalje. Nisu to nikad nosile sa sobom, nego su sigurno češće pregledavale i dodavale nove pjesmice. Te nove pjesmice su se čule osobito o godu, kad dođe mladež iz drugih sela…“, “Pomalo sam pamtio sve više tih pjesmica, te da ne zaostanem za drugima – počeo sam ih i ja zapisivati u svoj notes.” I tako je Slavko Janković počeo zapisivati deseterce.

Prvo predstavljanje Svatovca

Godine 1933. piše Slavko Janković predstavu – tročinku “Generalna proba” za  udrugu “Šokadija Zagreb”. “...piše zborovođa (šiškovački kontrolor) neku tročinku >>Generalna proba<<. Završava nekim >>Svatovcem<<. To nitko ni ne primjećuje, >>jer je to tako naše…obično<<. A ipak je taj >>Svatovac<< i danas u prometu.”

Prepuštramo Vas našem službenom plakatu Smotre svatovskih običaja i napjeva – DANI SLAVKA JANKOVIĆA.

Vidimo se u Šiškovcima 03. i 04. rujna!

Službeni plakat