Muška narodna nošnja


Osnova muške narodne nošnje su rubina, košulja i gaće. Rubina se nosila preko gaća i sezala je do bedara. Vrsta rada uvjetovana je prigodi spremanja, godišnjem dobu, starosnoj dobi muškarca i imovinskom stanju. Osim gaća nosile su se somotne rajtozne i dvogaće(radne gaće od debelog tkanja). Na rubinu se nosio: kamizol(prsluk), pršnjak,reklja, kabanica, ćurak ili aljina. Na glavi se noslila kapa(šešir) ili šubara, a na nogama „bagom“ opanci, sandale, papuče, čizme.

Svečana nošnja: Gaće ukrašene zlatovezim, svilovezom,šlingom ili pripletom, tako i rubina. Na rubinu se nosio kamizol, na nogama opanci ili sandale i na glavi kapa.
Zimisu se nosile rajtozne i rubina, na nogama debele čarape, fusekle, čizme ili opanci. Na rubinu se oblačila reklja,ćurak,aljina ili pršnjak(cifrani), a na glavi bi bila šubara i ponekad kapa.

Radna nošnja: Gaće i košulja, opanci ili papuće i kapa obavezno. A u zimu su se nosile dvogaće ili rajtozne, košulja, na košunlju reklja, pršnjak(obićni) kabanica ili aljina. Šubara na glavi,a na nogama čarape, obojci, opanci ili drvene klompe.