Muška narodna nošnja


Osnova muške narodne nošnje su rubina, košulja i gaće. Rubina se nosila preko gaća i sezala je do bedara. Vrsta rada uvjetovana je prigodi spremanja, godišnjem dobu, starosnoj dobi muškarca i imovinskom stanju. Osim gaća nosile su se somotne rajtozne i dvogaće(radne gaće od debelog tkanja). Na rubinu se nosio: kamizol(prsluk), pršnjak,reklja, kabanica, ćurak ili aljina. Na glavi se noslila kapa(šešir) ili šubara, a na nogama „bagom“ opanci, sandale, papuče, čizme.

Svečana nošnja: Gaće ukrašene zlatovezim, svilovezom,šlingom ili pripletom, tako i rubina. Na rubinu se nosio kamizol, na nogama opanci ili sandale i na glavi kapa.
Zimisu se nosile rajtozne i rubina, na nogama debele čarape, fusekle, čizme ili opanci. Na rubinu se oblačila reklja,ćurak,aljina ili pršnjak(cifrani), a na glavi bi bila šubara i ponekad kapa.

Radna nošnja: Gaće i košulja, opanci ili papuće i kapa obavezno. A u zimu su se nosile dvogaće ili rajtozne, košulja, na košunlju reklja, pršnjak(obićni) kabanica ili aljina. Šubara na glavi,a na nogama čarape, obojci, opanci ili drvene klompe.

Buyers can take advantage of the search filters to refine their options https://www.mobile-home-buyers.com/iowa/, such as location, price range, and specific amenities.